Volgende week mogen we weer aangifte doen. De Belastingdienst heeft een aantal aandachtspunten voor ondernemers op een rijtje gezet.

Ook als je al jaren de aangifte met twee vingers in je neus doet, is deze checklist handig. Of als je de aangifte altijd uitbesteedt. Dat is dan ook meteen het eerste punt in de checklist: zelf doen of uitbesteden?

Dat laatste is misschien wel makkelijk, maar kost natuurlijk geld. De prijsverschillen zijn groot. Veel boekhouders, administrateurs en accountants baseren hun tarieven op het verleden. Maar zowel het maken van een jaarrekening als het doen van aangifte zijn nu dankzij software en internet veel makkelijker dan vroeger. Vaak kan er dan ook best wat van de prijs af.

Een voordeel van zelf aangifte doen, is dat je misschien aftrekposten kunt opvoeren waar je boekhouder niet op zou zijn gekomen. Denk aan een nieuwe telefoon, een nieuw koffertje of een iPad. Bovendien is het altijd nuttig te weten waar de kosten en baten van je onderneming zitten.

Ben je wel ondernemer?

Ander aandachtspunt is of je wel echt ondernemer bent voor de Belastingdienst. De Belastingdienst let op zaken als hoe zelfstandig jouw bedrijf is, of je ondernemersrisico loopt en, niet onbelangrijk, of je winst maakt. Of, als je verlies maakt, of er een vooruitzicht is op structurele winst.

Nu is dit een tamelijk subjectief criterium; V&D was volgens deze definitie al twintig jaar geen echte onderneming meer. Waar het de Belastingdienst onder meer om te doen is, is dat hobbybedrijven - die per definitie geen winstoogmerk hebben - geen gebruik gaan maken van aftrekposten.

Net als vorig jaar kun je tot 1 mei aangifte doen; als je voor 1 april aangifte doet, krijg je gegarandeerd voor 1 juli antwoord van de Belastingdienst. Bij latere aangiftes is die garantie er niet. Als je belasting moet bijbetalen, hoef je geen belastingrente te betalen als je voor 1 april aangifte doet, tenzij de Belastingdienst afwijkt van jouw eigen aangifte. Doe je na 1 april aangifte, dan moet je waarschijnlijk wel belastingrente betalen.

Op de checklist kun je doorklikken naar de aangiftehulp. Daar staan wederom zinnige tips die ook handig zijn voor ervaren aangifte-invullers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl